MENTOREN

Altijd al willen weten hoe het is om voor een groot gezin te zorgen? En wil jij de AID nog een keer beleven? Geef je dan op als mentor! Samen met je mede-mentor laat jij een groepje van 10 tot 15 aankomend eerstejaars zien wat er allemaal te beleven valt in Wageningen. Jij bent degene die ervoor gaat zorgen dat ze zich thuis gaan voelen in Wageningen! Mentoren van bachelor-groepjes worden gekozen door middel van gewogen loting. In april gaan de inschrijvingen open, de inschrijvingen voor de bachelors zullen een week open blijven. De Master mentor inschrijvingen zullen langer open blijven. Hou onze website en facebook in de gaten voor de precieze data!


Uiteraard gooien we je niet meteen in het diepe, er gaat wel wat voorbereiding aan vooraf. Als mentor volg je samen met je mede-mentor een training. Tijdens deze training leer je bijvoorbeeld om te gaan met bepaalde problemen waar je tegenaan kan lopen, hoe je het ijs breekt binnen de groep en je leert je mede-mentor nog beter kennen. Maar het is vooral leuk en leerzaam!

Type mentoren

Er zijn drie verschillende soorten mentoren: mentoren van een BSc-groepje, een MSc Regular-groepje of een MSc Light-groepje.

  • BSc-mentor: Aankomend eerstejaars bachelor studenten zijn nog helemaal nieuw in de studentenwereld en hebben waarschijnlijk nog nooit op kamers gewoond. Een mentor helpt ze de wereld van het studeren en het op kamers wonen te ontdekken.
  • MSc Regular-mentor: In een MSc Regular-groepje zitten studenten die een andere HBO of universitaire studie hebben gevolgd of uitwisselingsstudenten. Studenten in een MSc-groepje zijn grotendeels internationale studenten. Deze studenten zijn al wat ouder en weten al wat meer van het studentenleven af, maar nog niet van het studentenleven in Wageningen! En dat kan een mentor ze laten zien! Om mentor te worden van een MSc-groepje kan je je opgeven als mentor-koppel of alleen. In het laatste geval word je gekoppeld aan een andere mentor die zich alleen heeft opgegeven. Je kunt naast mentor ook buddy worden bij IxESN! Als buddy ga je door met je AID-groepen en doe je allerlei leuke activiteiten gedurende het semester en krijg je leuke zaken via IxESN. Stuur een e-mail naar buddy@ixesn-wageningen.nl voor meer informatie
  • MSc Light-Guide: In een MSc Light-groepje zitten studenten die wel kennis willen maken met Wageningen en hun medestudenten, maar niet alle feestjes af willen lopen. Voor hen gaat de introductie vooral om het vergaren van kennis en wegwijs worden in Wageningen.

Voor informatie over het verschil tussen het programma van MSc-light en MSc-regular klik hier.

 

Kosten

Als mentor betaal je de helft van de bijdrage van een AID-loper, namelijk €37,50. Hiervoor krijg je alles wat jouw AID-lopers ook krijgen; zoals lunch en diner voor vrijwel de hele week, een mooie AID-tas, toegang tot alle activiteiten, en een onvergetelijke week! 

Taken en verantwoordelijkheden van een mentor

Als mentor ben je verantwoordelijk voor het goed begeleiden van je groepje voor en tijdens de AID. Hier wordt beschreven wat je allemaal moet regelen en hoe je een verantwoorde papa of mama bent. Tijdens de mentor training en in het mentorhandboek gaan we hier verder op in.

Voor de AID

Neem van te voren contact op met je groepje. Vertel ze dat ze zich nergens druk om hoeven te maken en dat ze je alles kunnen vragen wat ze nog niet duidelijk is. Het is belangrijk dat je navraagt of ze een kamer en een fiets hebben in Wageningen. Wanneer ze geen fiets hebben kun je proberen er een te lenen van bekenden. Bij gebrek aan een kamer kun je andere groepsleden vragen om iemand te laten logeren op hun kamer, of ze bij jezelf of bekenden onderbrengen. Het is beter om groepsleden bij elkaar te laten logeren dan bij de mentor om persoonlijke voorkeuren van de mentor voor groepsleden te voorkomen. Studentenverenigingen stellen ook slaapplaatsen beschikbaar, je kan je hier voor opgeven bij de noodslaapplaatsen balie tijdens de inschrijvingen.

Tijdens de AID

Sta klaar voor je groepje. Als mentor ben je het eerste aanspreekpunt voor je groepje. Zorg dat je kindjes je altijd (mobiel) kunnen bereiken.

Meld je groepje aan voor activiteiten. Er zijn een aantal onderdelen tijdens de AID waarvoor je je moet inschrijven. Dit zijn de Biercantus en de Comedy Night (BSc) of Dutch Workshops (MSc).

Zorg dat je altijd op tijd bent bij alle geplande programmaonderdelen van de AID. Dit is voor je kindjes, de organisatie, de vrijwilligers én jezelf het prettigst.

Breng AID-lopers die eerder naar huis willen van een feestje, of kindjes die een glaasje te veel op hebben, naar huis. Soms vinden je kindjes het eng om alleen naar huis te gaan of zijn ze er nog niet zeker van dat ze de weg wel vinden. Als je dit ziet kan je aan ze voorstellen om ze naar huis te brengen. Als iemand in je groep een glaasje teveel op heeft, zorg dan dat hij/zij veilig thuis komt. Fiets even met ze mee om ongelukken te voorkomen. En natuurlijk hou je in de gaten dat er verantwoord met alcohol wordt omgegaan in je groepje.

Wanneer AID-lopers van plan zijn de hele nacht door te feesten verwachten we niet van jullie dat jullie ook de hele nacht blijven, maar het mag wel. Het is de bedoeling dat jullie de hele AID zo fit mogelijk blijven om je AID-lopers enthousiast te houden voor de verschillende activiteiten.

Matig je alcohol consumptie. Het is natuurlijk niet verboden om alcoholische drank te consumeren, maar we vragen je wel om dit gebruik te beperken als mentor. Houd in gedachte dat je een voorbeeld bent voor de rest van je groepje.

Als mentor hoef je soms niet aanwezig te zijn. Tijdens de studiedag (voor de bachelor groepen, op maandag) kun je lekker in bed blijven liggen. Na de BBQ wordt je dan weer bij je groepje verwacht. Ook de keuzemiddag op dinsdag is niet verplicht voor mentoren maar natuurlijk wel erg leuk!

Bij alle andere onderdelen word je geacht aanwezig te zijn!

Mentortrainingen

Ieder jaar nemen de mentoren voor aanvang van de AID deel aan de Mentor Training. Tijdens de training word je samen met je mede-mentor in een groep geplaatst met een aantal andere mentorkoppels en 2 trainers. De trainers laten je door middel van (rollen)spellen, oefeningen en theorie op een gezellige manier dingen leren over jezelf, je mede-mentor en het begeleiden van een groep.

De training voor Bsc is op zaterdag of zondag van 10:30u tot 17:00u, de datum wordt nog bepaald. De training voor Msc mentoren is op 16 augustus.