• +31 317 484 200
  • This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Nederlands English

Mentoren

Wil jij als Wageningse student de AID nog een keer meemaken en nieuwe studenten een warm welkom geven? Word dan AID-mentor!

Als huidige student heb je de kans om een AID-mentor te worden en onze nieuwe studenten te laten zien hoe het is om in Wageningen te studeren. Het enige waar je als mentor aan moet voldoen, is dat je de mentortraining moet volgen. De mentortraining is dit jaar volledig online te volgen. Dit betekent dat je (het grootste deel van) de training in je eigen tijd thuis kan doen. We raden je echter wel aan om dit samen met je partner te doen! De training bestaat uit 3 delen:

1. Een kleine startopdracht (+- een uur), met het doel om je vast voor te bereiden voordat de AID-groepjes bekend worden gemaakt. Zo weet je vast wat er op dat moment van je verwacht wordt en hoe je het eerste contact kan starten!

2. Een skills training, waarbij vaardigheden die handig zijn als mentor en alle practische informatie over AID 2020 aan bod komen! Hier zit een quiz bij om te testen of je de opgedane kennis een beetje hebt onthouden ;)

3. Een live sessie op 12 augustus (de dag voor AID 1); oefen met je mentorbuddy en stel al je laatste vragen!

Het kost maar €25,- om mentor te zijn in AID 2020! Dit is aangepast omdat de AID twee dagen korter is dit jaar. Ondanks dat hebben we nog steeds een vol programma voor vier dagen, inclusief lunch, diner en een hoop leuke activiteiten! Als je al €37,50 heb betaald, ontvang je het resterende bedrag snel terug op je rekening. 

NEW!

Het is dit jaar mogelijk om 2x mentor te zijn! Je kan in beide weken deelnemen als MSc mentor, maak nieuwe vrienden en leer ze alles wat jij weet over onze prachtige stad. Voeg in de opmerkingen toe dat je graag beide weken mentor wilt zijn. Heb jij je al opgegeven als BSc mentor? Dan kan je ook deelnemen als MSc mentor in de andere week! Neem contact op met het bestuur als jij graag mee wil doen in de full AID experience. 

Type mentoren

Er zijn twee soorten mentoren: 
  • BSc-mentoren: een BSc-groepje bestaat uit Nederlandse en internationale bachelorstudenten die in september beginnen aan hun opleiding in Wageningen. Velen weten nog amper de weg in Wageningen, kennen nog niemand en hebben nog nooit op zichzelf gewoond. Het is jouw taak als mentor om de BSc-studenten een warm welkom te geven en de start van hun studentenleven zo leuk en makkelijk mogelijk te maken. 
  • MSc-mentoren: een MSc-groepje bestaat uit masterstudenten van over de hele wereld. Nederlandse en internationale studenten zijn gemixt in een groepje. Het is jouw taak om hun thuis te laten voelen in Wageningen, maar ook in Nederland. De Nederlandse cultuur kan erg overweldigend zijn dus jij helpt ze aan een Hollands warm welkom! 

Verantwoordelijkheden van mentoren 

Als mentor ben je altijd verantwoordelijk voor het begeleiden van jouw groepje, je moet altijd voor ze klaar staan! Zij geven aan waar ze graag heen willen / wat ze willen doen en jij begeleidt ze vervolgens. 
  • Voor de AID: neem contact op met alle mensen uit je groepje, en maak bijvoorbeeld een app-groep aan. Het is belangrijk dat jij je groepje laat weten dat ze zich geen zorgen hoeven te maken voor de AID! Vraag ze of ze een slaapplek en fiets hebben, en help hun anders met het vinden van beide. Het wordt gestimuleerd om mensen zonder kamer zo veel mogelijk bij groepsgenoten te laten slapen als dit mogelijk is, maar niet bij de mentor zelf. Ook kun je ze wijzen op de websites van studentenverenigingen die ook vaak slaapplekken voor AID-lopers aanbieden op een van hun verenigingshuizen.
  • Tijdens de AID: sta altijd paraat voor je groepje!  Schrijf je groepje in voor activiteiten, wees op tijd en wijs je groepje de weg. Jij zorgt ook voor het sfeerbeheer. Wees daarnaast ook een objectieve mentor! Laat je groepje alle verenigingen en mogelijkheden zien, niet alleen de dingen die jij zelf leuk vindt en goed kent. Iedereen is tenslotte anders!
  • Na de AID: veel groepjes houden na de AID ook nog contact. Kijk zelf hoe dit loopt en of hier nog behoefte aan is.

Mentortraining

Zoals al eerder genoemd is de mentortraining verplicht. Je volgt met je mede-mentor de mentortraining, waarin je leert hoe je samen zo goed mogelijk je groepje kunt begeleiden. Op een leuke manier word je gewezen op de belangrijkste puntjes van het mentor zijn. Zoals hierboven benoemd, is deze training in 2020 online. Zodra je je inschrijft, ontvang je alle informatie hierover.


Heb je verder nog vragen? Neem contact met ons op!